Nu van de tap!

Sancti Adalberti Wit

De ‘eigenweizen’ witte is een 3-granen Weizenbier gebrouwen naar Duitse stijl, dat wil zeggen met meer dan 50% tarwemout. De drie verschillende aroma-hopsoorten zorgen voor een subtiele en aangename bitterheid. Het bier schuimt mooi wit, kleurt goud in het glas en is lichtgesluierd. Met biologisch geteelde granen. 5% vol.

 

Nu van de tap.!!

Hertog Jan Lentebock

GOUDGEEL SEIZOENSBIER
Hertog Jan Lentebock is een goudgeel seizoensbier met een fruitige smaak en ‘n stevige afdronk. Van origine is het een Märzenbier. Deze traditie ontstond in Duitsland toen daar het brouwen in de zomer werd verboden. Dit gebeurde met open vuren in het veld en leverde op die manier brandgevaar op. Dus brouwde men in de maand maart (Märzen) een goed houdbaar bier dat onder de grond bewaard werd. Vaak lagen de kelders onder de schaduw van een grote kastanjeboom om het bier zo koel mogelijk te houden. Gedurende de zomer haalde men af en toe een vat naar boven. Met onze moderne methodes en technieken hoeven we tegenwoordig geen speciaal houdbaar bier meer te brouwen. Maar omdat we het zo verschrikkelijk lekker vinden vieren wij elk jaar de nieuwe lente met dit heerlijke bier.

Nu van de tap.!!

Tripel Karmeliet

Tripel Karmeliet is een wereldberoemde Tripel gebrouwen van gerst, tarwe en haver volgens een recept uit 1679. De goudgele bier heeft een enorme fluffy schuimkraag en zit vol verfijnde fruitige aroma’s. Als bij de eerste slok weet je waarom deze Tripel zo hoog aangeschreven staat bij bierliefhebbers uit de hele wereld.

Arcener Tripel


SOEPEL EN TOEGANKELIJK
Waar de traditionele aanduiding ‘tripel’ vandaan komt weten we niet helemaal zeker. Het zou kunnen verwijzen naar de drievoudige hoeveelheid ingrediënten die we bij het brouwen gebruiken, en de daardoor verkregen zwaarte van het bier. Volgens andere bronnen gaven brouwerijen in vroeger tijden het bier met het hoogste alcoholpercentage de naam Tripel, om het te onderscheiden van de andere bieren. Bij ons gaat dat niet op, ons zwaarste bier is de Grand Prestige. Hertog Jan Arcener Tripel is met 8.5% wel één van onze zwaarste bieren. Ondanks dat stevige gehalte kenmerkt het zich door een soepel en toegankelijk karakter. Het is mooi blond van kleur en smaakt moutig tot zoet, met een zachte bitterheid en een palet aan fruitsmaken. De nagisting gebeurt bij onze Arcener Tripel op de fles. Dat zorgt voor een frissere en rijkere smaak. Het is een bier om de tijd voor te nemen. Ga er rustig zitten en geniet, net als wij doen als we een Hertog Jan Arcener Tripel voor onszelf inschenken.

 

 

 

 

 

Van de tap Sancti Adalberti Miraculum NovumSancti Adalberti

Het Laatste Wonder van AdelbertOmstreeks 690 kwam Adelbert naar onze streek om de Friezen die hier woonden te kerstenen.
Hij vestigde zich op een plekje in de duinen dat Egmond genoemd werd. Aan Adelbert worden veel wonderen toegeschreven.
In 740 overleed Adelbert en hij werd begraven op zijn plekje in de duinen, dat al spoedig een bedevaartsoord werd.
In 922 kwam het gebied in handen van Graaf Dirk I, de eerste graaf van Holland.
Dirk I had een nonnenkloostertje in Hallem (nu Egmond-Binnen). Adelbert verscheen in de droom van Wilfsit, een der nonnen, en zei dat men hem moest opgraven en opnieuw begraven in het kloostertje van Hallem. Dirk liet het gebeente van Adelbert opgraven en toen gebeurde het wonder. Op de plek waar ze hem vonden welde een bron op. Sinds die tijd is deze bron altijd aanwezig geweest en men beweerde dat het water oogziekten en dwaasheid genas.

Het bier ‘Sancti Adelberti’ is geënt met het water uit deze bron. Maar dat niet alleen, ook van de linden die op de Adelbertusakker groeien is de bloesem in het bier verwerkt. Samen met de gebrande mout en enkele andere (geheime) ingrediënten zorgt dat voor een krachtig bier met een heerlijke geur, een moutige karamelsmaak met een vleugje kruidnagel en lekker bittertje. De nasmaak heeft een prettig zoetje. Kortom: een wonder.

Het mouten: het omzetten van gerstkorrels in mout

Dit proces heeft tot doel de gerstkorrels te laten ontkiemen, zodat ze kunnen worden gebruikt voor het maken van het Sancti Adalberti bier. De korrels worden ondergedompeld in water, waarin ze gedurende ongeveer vijf dagen ontkiemen, waarna het kiemproces wordt onderbroken en ze met warme lucht van ongeveer 65° C worden gedroogd (het eersten). Deze onderbreking is nodig om de mout verder te laten versuikeren. Het kiemen zorgt voor het ontstaan van enzymen, die tijdens het brouwproces het zetmeel omzetten in suikers en de eiwitten gedeeltelijk in o.a. aminozuren.

Het brouwen: de productie van wort

De moutkorrels worden eerst gemalen (schroten) zodat alle enzymen en suikers makkelijker oplossen in water. Aan de geschrote mout wordt warm water (35 tot 50° C) toegevoegd en dit beslag wordt geleidelijk opgewarmd tot 75° C. Bij deze temperatuur doen de enzymen hun werk en zetten zetmeel om in suikers en eiwitten in aminozuren (nodig voor de voeding van gist). Dit mengsel zorgt voor een heet, zoet en troebel vocht, dat er uitziet als thee. Hierna volgt de eerste filtratie, waarbij op natuurlijke wijze het kaf van de vermalen gerst dat op de bodem is achtergebleven, het vloeibare van de onoplosbare delen scheidt. Zo wordt een vloeistof, het ‘wort’, verkregen. Het droge overblijfsel heet ‘bostel’. Tot twee keer toe wordt warm water toegevoegd en de vloeistof gefilterd, om er zo veel mogelijk suikers uit te halen en te kunnen benutten.
Het gefilterde wort gaat vervolgens in de kookketel, waar de hop wordt toegevoegd. Het wort wordt opnieuw verwarmd tot 100° C en dan wordt het brouwsel geënt met water uit de bron van de Sancti Adalberti abdij en de andere geheime ingrediënten worden toegevoegd. Eventueel kan er nog extra suiker toegevoegd worden om zo, als het bier klaar is, een hoger alcoholpercentage te krijgen. Door het koken wordt het wort gesteriliseerd en worden de enzymen vernietigd.
Na het koken wordt het wort in de whirlpool gestort, waar door middel van centrifugeren het bier zo helder mogelijk gemaakt wordt. Na het centrifugeren wordt het wordt gekoeld tot een temperatuur van ongeveer 22 tot 25° C.

Het gisten: het toevoegen van gist

De gisting is de fase waarin de gist aan het afgekoelde wort wordt toegevoegd. De gist reageert met de suiker en zorgt ervoor dat suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. Dit geeft voor een belangrijk deel de smaak aan het bier. De hoge of traditionele gisting duurt maximaal 5 dagen. Deze gisting wordt hoog genoemd omdat de gist naar het oppervlak van het wort drijft, waar het een dikke schuimlaag vormt. Daarna gaat het bier in wording lageren. Lageren gebeurt om het jonge bier te laten nagisten en op smaak te laten komen. Dit proces duurt ongeveer 4 weken.
Als het bier door de brouwmeesters wordt goedgekeurd, wordt het Sancti Adalberti bier op de gewenste manier afgevuld: op fust of op fles. Daarna wordt alles direct uitgeleverd aan de klanten zodat u weer kunt genieten van een prachtig biertje!