Nu van de tap!

Sancti Adalberti Abdijbock

Heerlijkheid van Egmond
Een dieprode Abdijbock met een geur van caramel en gebrande mout. De hoofdsmaak is caramelzoet, bitterig.
De nasmaak is moutigzoet, bitterig en verwarmend, ideaal voor de herfsttijd.6,5 %

 

Nu van de tap.!!

BITTERZOET EN ROBIJNROOD
Bockbier was in Duitsland al langer een traditie. Het eerste bier dat in de herfst gebrouwen wordt, van de nieuwe hop en gerstoogst. In Arcen wilden we graag óók zo’n mooi bier brouwen. Maar dan natuurlijk wél op onze eigen manier. Zo brouwden we het eerste Nederlandse Bockbier bovengistend, in plaats van ondergistend. De introductie van dit jaarlijkse speciaalbier bleek een inspiratie voor heel brouwend Nederland: inmiddels is Bockbier niet meer weg te denken. Ons Hertog Jan Bockbier is nog steeds één van de meest gewaardeerde bockbieren bij de kenners. Het combineert een mooie bitterzoete smaak met een prachtige robijnrode kleur. Je kunt ons Bockbier ook wat langer bewaren. Zo kan de smaak zich nog verder ontwikkelen. En…dan hoef je ook niet te wachten tot het er weer is!

Nu van de tap.!!

Bock van de Texelse Bierbrouwerij: herfstbockbier, veelvuldig onderscheiden als het lekkerste en beste van Nederland. (Alcohol 7,0%)
Wanneer de dagen korter worden en de bomen op het eiland kleuren naar rood en goud, dan verheugt zich iedere liefhebber: het is weer tijd voor Bock.
Ons bockbier is al veelvuldig onderscheiden als het lekkerste en beste van Nederland.
Ongefilterd herfstbier dat zijn diepe robijnrode kleur en karamelachtige smaak dankt aan geroosterd gerstemout.
Een klein beetje gist onderin de fles zorgt voor een rijk en romig mondgevoel. We gunnen ons Bock bovendien langdurig de tijd om te rijpen in volkomen rust.
Wat de smaak nog intenser maakt.

Texelse Skuumkoppe
Skuumkoppe van de Texelse Bierbrouwerij is een karaktervol donker witbier dat smaakt in ieder jaargetijde. (Alcohol 6,0%)12524033_956143157804395_228680479165181238_n
De trots van Texels, tarwebier waaraan diverse hopsoorten en de karakteristieke bovengisting een vollere smaak geven dan aan ander witbier.
Donker witbier: het dankt zijn naam aan de witte koppen op de golven van de ruige zee. Golven die ons eiland omspoelen: dag in dag uit, het hele jaar door.
Skuumkoppe is dan ook een bier voor elk seizoen. Nagisting op fles en ongefilterd, met een beetje gist om het extra gul te laten smaken.
Hier hoeft geen schijfje citroen bij. Puur, robuust, recht door zee: bier als Texel zelf.

 

 

 

 

 

Sancti Adalberti Miraculum NovumSancti Adalberti

Het Laatste Wonder van AdelbertOmstreeks 690 kwam Adelbert naar onze streek om de Friezen die hier woonden te kerstenen.
Hij vestigde zich op een plekje in de duinen dat Egmond genoemd werd. Aan Adelbert worden veel wonderen toegeschreven.
In 740 overleed Adelbert en hij werd begraven op zijn plekje in de duinen, dat al spoedig een bedevaartsoord werd.
In 922 kwam het gebied in handen van Graaf Dirk I, de eerste graaf van Holland.
Dirk I had een nonnenkloostertje in Hallem (nu Egmond-Binnen). Adelbert verscheen in de droom van Wilfsit, een der nonnen, en zei dat men hem moest opgraven en opnieuw begraven in het kloostertje van Hallem. Dirk liet het gebeente van Adelbert opgraven en toen gebeurde het wonder. Op de plek waar ze hem vonden welde een bron op. Sinds die tijd is deze bron altijd aanwezig geweest en men beweerde dat het water oogziekten en dwaasheid genas.

Het bier ‘Sancti Adelberti’ is geënt met het water uit deze bron. Maar dat niet alleen, ook van de linden die op de Adelbertusakker groeien is de bloesem in het bier verwerkt. Samen met de gebrande mout en enkele andere (geheime) ingrediënten zorgt dat voor een krachtig bier met een heerlijke geur, een moutige karamelsmaak met een vleugje kruidnagel en lekker bittertje. De nasmaak heeft een prettig zoetje. Kortom: een wonder.

Het mouten: het omzetten van gerstkorrels in mout

Dit proces heeft tot doel de gerstkorrels te laten ontkiemen, zodat ze kunnen worden gebruikt voor het maken van het Sancti Adalberti bier. De korrels worden ondergedompeld in water, waarin ze gedurende ongeveer vijf dagen ontkiemen, waarna het kiemproces wordt onderbroken en ze met warme lucht van ongeveer 65° C worden gedroogd (het eersten). Deze onderbreking is nodig om de mout verder te laten versuikeren. Het kiemen zorgt voor het ontstaan van enzymen, die tijdens het brouwproces het zetmeel omzetten in suikers en de eiwitten gedeeltelijk in o.a. aminozuren.

Het brouwen: de productie van wort

De moutkorrels worden eerst gemalen (schroten) zodat alle enzymen en suikers makkelijker oplossen in water. Aan de geschrote mout wordt warm water (35 tot 50° C) toegevoegd en dit beslag wordt geleidelijk opgewarmd tot 75° C. Bij deze temperatuur doen de enzymen hun werk en zetten zetmeel om in suikers en eiwitten in aminozuren (nodig voor de voeding van gist). Dit mengsel zorgt voor een heet, zoet en troebel vocht, dat er uitziet als thee. Hierna volgt de eerste filtratie, waarbij op natuurlijke wijze het kaf van de vermalen gerst dat op de bodem is achtergebleven, het vloeibare van de onoplosbare delen scheidt. Zo wordt een vloeistof, het ‘wort’, verkregen. Het droge overblijfsel heet ‘bostel’. Tot twee keer toe wordt warm water toegevoegd en de vloeistof gefilterd, om er zo veel mogelijk suikers uit te halen en te kunnen benutten.
Het gefilterde wort gaat vervolgens in de kookketel, waar de hop wordt toegevoegd. Het wort wordt opnieuw verwarmd tot 100° C en dan wordt het brouwsel geënt met water uit de bron van de Sancti Adalberti abdij en de andere geheime ingrediënten worden toegevoegd. Eventueel kan er nog extra suiker toegevoegd worden om zo, als het bier klaar is, een hoger alcoholpercentage te krijgen. Door het koken wordt het wort gesteriliseerd en worden de enzymen vernietigd.
Na het koken wordt het wort in de whirlpool gestort, waar door middel van centrifugeren het bier zo helder mogelijk gemaakt wordt. Na het centrifugeren wordt het wordt gekoeld tot een temperatuur van ongeveer 22 tot 25° C.

Het gisten: het toevoegen van gist

De gisting is de fase waarin de gist aan het afgekoelde wort wordt toegevoegd. De gist reageert met de suiker en zorgt ervoor dat suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. Dit geeft voor een belangrijk deel de smaak aan het bier. De hoge of traditionele gisting duurt maximaal 5 dagen. Deze gisting wordt hoog genoemd omdat de gist naar het oppervlak van het wort drijft, waar het een dikke schuimlaag vormt. Daarna gaat het bier in wording lageren. Lageren gebeurt om het jonge bier te laten nagisten en op smaak te laten komen. Dit proces duurt ongeveer 4 weken.
Als het bier door de brouwmeesters wordt goedgekeurd, wordt het Sancti Adalberti bier op de gewenste manier afgevuld: op fust of op fles. Daarna wordt alles direct uitgeleverd aan de klanten zodat u weer kunt genieten van een prachtig biertje!