Nu van de tap!

Sancti Adalberti Pastorale

Een zinnenstrelend Egmonds winterbier. De rijke geur heeft zowel fruitige als kruidige kenmerken. De volle moutige caramelsmaak met een frisse toets van lindebloesem maakt van Pastorale een hartverwarmend bier. Met biologisch geteelde granen. 8,1% vol.

Nu van de tap.!!

Val-Dieu Grand Cru

Donker gekleurd, met een mooie bruine en smeuïge schuimkraag. De Val-Dieu Grand Cru is een rijk, vol en sterk bier met een heerlijk lange nasmaak. De smaken zijn complex en verrassend mild. Het bier wordt met donker geroosterd mout geproduceerd waardoor de smaak een licht zuurtje bevat. De karamelkleurige schuim en heerlijke smaak in de mond zijn in perfect harmonie met een milde bitterheid en koffiesmaak. 10,5%

Nu van de tap.!!

Hertog Jan Weizener

Hertog Jan Weizener is zeker niet zomaar een tarwebier. Het verenigt het beste van twee heel verschillende soorten bier die traditioneel met tarwe gebrouwen worden. Van het Belgische witbier heeft het de frisse Belgische gist en de mooie kruiden die daar bekend zijn onder de naam ‘gruit’. Dat zorgt voor de frisheid en het tikkeltje exotische. Van het Duitse Weizen gaven we het de hop en de in Duitsland gangbare tarwe. Toch is de combinatie van die ingrediënten nog geen Hertog Jan Weizener. Dat wordt het pas in onze ketels, waar wij het op onze eigen manier brouwen. Ruik er eens aan, ervaar die heerlijke citrusgeur. In de volmondige lichtzoete en frisse smaak proef je de hop, de tarwe, de frisse gist, de koriander en het klein beetje sinaasappelschil. Alles bij elkaar is het echt een heel eigenzinnig bier.

5,7 %

Leffe Blond

 

Leffe Blond is een authentiek Blond abdijbier waar een vleugje bitterheid doorschemert.
Fruitig en kruidig, met tonen van vanille en kruidnagel
Zacht en moutig, met een vleugje bitterheid
Vol en rijk; pittige afdronk met een vleugje sinaasappel
Blond bier van hoge gisting

6,6%

Leffe Bruin

Leffe Bruin (6,5%) is een authentiek abdijbier met een diepe, herfstbruine kleur en een volle,
lichtzoete smaak van karamel en chocolade, beide te danken aan de donkergebrande mout.
Geroosterd, fruitig
Licht-zoet, met tonen van karamel en boterbabbelaar; met een vleugje koffie en chocolade
Krachtig en vol; licht-gekruide afdronk met een zweempje rijpe appel
Dubbel bier van hoge gisting

Hertog Jan Grand Prestige

Gerard van den Broek ( Brouwer )

 

Grand Prestige is het kroonjuweel van de brouwerij. Ik ben er trots op dat wij in onze brouwerij zo’n mooi bier brouwen. De keuze van de grondstoffen, de smaak die onze gist produceert en het vakmanschap van de brouwers maken dit bier heel bijzonder. De smaak is een wisselend palet van geroosterde mout, een vleugje karamel, kruidig en volmondig en in de afdronk proef je een aangename bitterheid met een tikje zoet. Het aroma is heerlijk fruitig.

De complexheid van de smaak en de warmte van de alcohol geven mij een gevoel van rijkdom en rust. Hertog Jan Grand Prestige is één van de weinige bieren die langer gerijpt kan worden. Vanaf twee jaar na bottelen gaat het bier evolueren naar een portachtige, complexe smaak en geur. Tegenwoordig liggen er talloze flessen te rusten in de kelder onder de brouwerij in Arcen.

Van de tap Sancti Adalberti Miraculum NovumSancti Adalberti

Het Laatste Wonder van AdelbertOmstreeks 690 kwam Adelbert naar onze streek om de Friezen die hier woonden te kerstenen.
Hij vestigde zich op een plekje in de duinen dat Egmond genoemd werd. Aan Adelbert worden veel wonderen toegeschreven.
In 740 overleed Adelbert en hij werd begraven op zijn plekje in de duinen, dat al spoedig een bedevaartsoord werd.
In 922 kwam het gebied in handen van Graaf Dirk I, de eerste graaf van Holland.
Dirk I had een nonnenkloostertje in Hallem (nu Egmond-Binnen). Adelbert verscheen in de droom van Wilfsit, een der nonnen, en zei dat men hem moest opgraven en opnieuw begraven in het kloostertje van Hallem. Dirk liet het gebeente van Adelbert opgraven en toen gebeurde het wonder. Op de plek waar ze hem vonden welde een bron op. Sinds die tijd is deze bron altijd aanwezig geweest en men beweerde dat het water oogziekten en dwaasheid genas.

Het bier ‘Sancti Adelberti’ is geënt met het water uit deze bron. Maar dat niet alleen, ook van de linden die op de Adelbertusakker groeien is de bloesem in het bier verwerkt. Samen met de gebrande mout en enkele andere (geheime) ingrediënten zorgt dat voor een krachtig bier met een heerlijke geur, een moutige karamelsmaak met een vleugje kruidnagel en lekker bittertje. De nasmaak heeft een prettig zoetje. Kortom: een wonder.

Het mouten: het omzetten van gerstkorrels in mout

Dit proces heeft tot doel de gerstkorrels te laten ontkiemen, zodat ze kunnen worden gebruikt voor het maken van het Sancti Adalberti bier. De korrels worden ondergedompeld in water, waarin ze gedurende ongeveer vijf dagen ontkiemen, waarna het kiemproces wordt onderbroken en ze met warme lucht van ongeveer 65° C worden gedroogd (het eersten). Deze onderbreking is nodig om de mout verder te laten versuikeren. Het kiemen zorgt voor het ontstaan van enzymen, die tijdens het brouwproces het zetmeel omzetten in suikers en de eiwitten gedeeltelijk in o.a. aminozuren.

Het brouwen: de productie van wort

De moutkorrels worden eerst gemalen (schroten) zodat alle enzymen en suikers makkelijker oplossen in water. Aan de geschrote mout wordt warm water (35 tot 50° C) toegevoegd en dit beslag wordt geleidelijk opgewarmd tot 75° C. Bij deze temperatuur doen de enzymen hun werk en zetten zetmeel om in suikers en eiwitten in aminozuren (nodig voor de voeding van gist). Dit mengsel zorgt voor een heet, zoet en troebel vocht, dat er uitziet als thee. Hierna volgt de eerste filtratie, waarbij op natuurlijke wijze het kaf van de vermalen gerst dat op de bodem is achtergebleven, het vloeibare van de onoplosbare delen scheidt. Zo wordt een vloeistof, het ‘wort’, verkregen. Het droge overblijfsel heet ‘bostel’. Tot twee keer toe wordt warm water toegevoegd en de vloeistof gefilterd, om er zo veel mogelijk suikers uit te halen en te kunnen benutten.
Het gefilterde wort gaat vervolgens in de kookketel, waar de hop wordt toegevoegd. Het wort wordt opnieuw verwarmd tot 100° C en dan wordt het brouwsel geënt met water uit de bron van de Sancti Adalberti abdij en de andere geheime ingrediënten worden toegevoegd. Eventueel kan er nog extra suiker toegevoegd worden om zo, als het bier klaar is, een hoger alcoholpercentage te krijgen. Door het koken wordt het wort gesteriliseerd en worden de enzymen vernietigd.
Na het koken wordt het wort in de whirlpool gestort, waar door middel van centrifugeren het bier zo helder mogelijk gemaakt wordt. Na het centrifugeren wordt het wordt gekoeld tot een temperatuur van ongeveer 22 tot 25° C.

Het gisten: het toevoegen van gist

De gisting is de fase waarin de gist aan het afgekoelde wort wordt toegevoegd. De gist reageert met de suiker en zorgt ervoor dat suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. Dit geeft voor een belangrijk deel de smaak aan het bier. De hoge of traditionele gisting duurt maximaal 5 dagen. Deze gisting wordt hoog genoemd omdat de gist naar het oppervlak van het wort drijft, waar het een dikke schuimlaag vormt. Daarna gaat het bier in wording lageren. Lageren gebeurt om het jonge bier te laten nagisten en op smaak te laten komen. Dit proces duurt ongeveer 4 weken.
Als het bier door de brouwmeesters wordt goedgekeurd, wordt het Sancti Adalberti bier op de gewenste manier afgevuld: op fust of op fles. Daarna wordt alles direct uitgeleverd aan de klanten zodat u weer kunt genieten van een prachtig biertje!